ELÉRHETŐ A TERÁPIÁS KÖZPONTBAN

TERÁPIÁINK

kiváló, elhivatott szakemberekkel várunk!

segíthetünk?

IGERT Gimnasztika-Mocorgó Torna

Mocorgó tornát 3- 7 korig ajánljuk melynek célja, hogy segítse a gyermekek alkalmazkodó képességét, önbizalmát, koordinációs és egyensúlyozó készségét, valamint magabiztossá és motiválttá tegye a gyermekeket.

218224542_10222875447228040_2417565254455763460_n

INTENZÍV TRÉNING

Az Intenzív Tréninget főleg neurológiai-mozgásszervi betegségek kezelésére, alkalmazzuk, mely egy komplex koncepción alapuló mozgásszervi és neuromotoros rehabilitáció. A kezelések és terápiák napi 2 - 5 órásak, időtartamuk problémától és a terápiás céltól függ. Minden esetben egyénre szabott, állapothoz adaptált tempóban haladunk .Az Intenzív Tréning része és vagy kiegészítése lehet, a Manuál terápia, Szenzoros Integrációs Terápia, Konduktív Plusz, Kézterápia vagy Komplex gyógypedagógiai fejlesztés, stb. Ezt mindig egyedileg szükséges meghatározni az adott szakterület terapeutáival közösen.

MOZGÁSFEJLESZTŐ FOGLALKOZÁS

Egyre több gyermek szenved valamilyen tanulási, magatartási problémától, melynek fő oka az idegrendszer éretlensége. Mivel a központi idegrendszer érési folyamata és a mozgásfejlődés szoros egységben biztosítja az értelem fejlődését, és a mozgás fejlesztésével hatni tudunk az idegrendszer fejlődésére, az iskolai kudarcok nagy része megelőzhető egy jól kidolgozott, szakmailag megalapozott mozgásfejlesztő programmal. A mozgásfejlesztés célja, hogy minél több gyakorlással olyan ingerekhez juttassuk a gyermekeket, melyek segítik kiépíteni az esetlegesen hiányzó kapcsolatot az idegsejtek között, illetve hogy a meg lévő kapcsolatokat megszilárdítsuk. Ez által elősegítjük az idegrendszer optimális fejlődését, megteremtjük a lehetőséget a további fejlődéshez. Ha mindez elmarad, többek között sérülhet a beszéd, az írás, az olvasás, számolás megfelelő fejlődése. A mozgásfejlesztés alapjaihoz tartozik, hogy a gyermek megismerje saját testét, testrészeit, tudjon tájékozódni a térben, ismerje az irányokat, a jobb és bal oldalt. Megkésett beszédfejlődésű, éretlen idegrendszerű, diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkúliás gyermekeknél megfigyelhetjük, hogy nehezen mennek a testvonal átlépő, keresztező gyakorlatok (futás közben karok és lábak ellentétes mozgása, indiánjárás, indiánszökdelés, törpejárás, mászás, pókjárás, rákjárás). A test ismeretéhez hozzátartozik, hogy a két oldalunk működését szét tudjuk választani; külön tudjunk mozgatni jobb és bal oldali testrészeket. A ritmusgyakorlatok segítségével fejleszthetjük a gyermekek beszédét ,mozgását, téri tájékozódását (jobb és balirányokat), illetve az idői tájékozódását is,mivel a mozgás és a beszéd észlelése (és az ezekhez való alkalmazkodás) bizonyos időhatárok között történik, amit a ritmus foglal keretbe. A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknél a figyelmetlenség, szétszórtság általános tünet. Ezek hátterében sejteni lehet az egyensúlyrendszer gyengeségét. Ezért ennek a rendszernek az ingerlése jótékony hatású lehet. Sok gyermek mozgása lassabban fejlődik, ezért gyakran szükség van az óvodai vagy tanórai testnevelés mellett személyre szabott mozgásfejlesztésre. Az életkornak és a képességeknek megfelelően könnyebben ki tudjuk választani a legalkalmasabb mozgásterápiát. A különféle mozgásterápiák alkalmazásával jelentős mértékben javíthatjuk a gyermekek mozgását, illetve a tanulási- és magatartási problémáit.

ALAPOZÓ TERÁPIA

Komplex, mozgásfejlesztésen alapuló (u.n. motoszenzoros típusú) idegrendszer fejlesztő terápia, mely során a gyermekeknél újraindítjuk az emberi fejlődéstani mozgássorozatot, mintegy még egyszer "belökve" az agy fejlődésbeli lehetőségét és a gyereket a terápia során igen magas fokú mozgásügyességig juttatjuk el. Ezzel a mozgásfejlesztési gyakorlatsorral hatunk az emberi agyban a beszéd működéséért (olvasás, írás) felelős területekre is. A terápia során a mozgásalapot kiegészítjük fejlesztő pedagógiai módszerekkel (idő, tér, emlékezet, hallás- és beszédészlelés-fejlesztés, stb.) ezzel tesszük teljessé. Ez a terápia hatásos (5-16 éves korig): *Megkésett vagy/és hibás, akadályozott beszédfejlődésnél (diszfáziák) Kiejtési hibával, pöszeséggel küzdő gyermekeknél. *Diszlexiánál, alaki diszgráfiánál= olvasás és/vagy írásgyengeségnél. *Azoknál az organikus eredetű túlmozgásos (hypermotil)- figyelemzavaros gyermekeknél, akiknél oxigénhiányos károsodás keletkezett. *Fejlődésben, érésben elmaradt óvodásoknál. *Enyhe fokú értelmi fogyatékossággal élő gyermekeknél *Minden olyan gyermeknél, aki mozgásügyetlenségben szenved bármilyen okból.

TERÁPIA FELNŐTTEKNEK

A gyógytorna mozgásszervi elváltozások célzott kezelési módja, pótolni semmilyen kezeléssel nem lehet. Speciális mozgásterápia, amely a megbetegedett szerv vagy testrész működésének helyreállítására törekszik célzott gyakorlatokkal. Egészségmegőrző, megelőző és gyógyító hatású a szervezetre. A leghatékonyabb kezelési mód pl. a derékfájásra, gerincbántalmak, hátfájás, nyaki, ill. térdfájdalom, egyéb mozgásszervi megbetegedések esetén. Szerepe van a műtét utáni rehabilitációs folyamatban mozgásszervi operációt követően, ill. egyéb beavatkozás utáni állapot javításban. A fenti felsorolás a teljesség igénye nélkül készült, kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot.

KOMPLEX TERÁPIA

Idegrendszeri érintettség eseten segítenek a gyermekeknek átbillenni a megrekedt fejlődési szakaszokon. A napi 2-5 órás programban gyógytornász, konduktor, fejlesztőpedagógus, kézterapeuta, manuál terapeuta szakemberek dolgoznak és speciális eszközöket alkalmaznak

245472161_399360998343209_5393789574363150379_n

állat asszisztált TERÁPIA

A terapia során már kitűzött célok szerint szervezik a foglalkozásokat és a fejlődést nyomon követik. Konkrét terápia a rehabilitáció és a fejlesztés érdekében. Meghatározott a fejlesztendő terület. Itt a kutya, mint motivációs társ van jelen. A fő hangsúly a kutya munkáján van. A kutya kellő képzettséggel és rutinnal képes arra, hogy bizonyos szituációkat a felvezető segítsége nélkül is megoldjon.

MAsszázs

Az európai masszázs tulajdonképpen a svéd masszázs alapján zajlik, illetve azon alapul. A masszázs a test felületén meghatározott fogásokkal, kezelési céllal végzett mechanikus és bioelektromos inger, és erre az ingerre adott válaszreakció a fizikai gyógyulás. Az ember testét érő manuális mechanikai behatások részben közvetlenül, részben közvetve (neurohormonális úton) befolyásolják a sejtek és szövetek működését, elsősorban lokálisan (nedvkeringés, izomtónus), de távoli a szervekben is (zsigerek, központi idegrendszer). A masszázs kezelés hatásai: fájdalom kóros körének megszakítása, a szövetek helyi keringésének javítása, a szöveti oxigenizáció és anyagcsere fokozása, izomtónus normalizálás, a szervezet általános állapotának javítása A masszázs terápiás hatását a többi fizioterápiás gyógymóddal együtt fejti ki, ezért javasoljuk gyógytorna előtt alkalmazni.

alapozo-mozgas

BESZÉDFEJLESZTÉS

Az egyik legösszetettebb idegrendszeri működést igénylő emberi tevékenység a beszéd. Indulásához, megjelenéséhez és fejlődéséhez számtalan egyéb, nem szóbeli folyamat együttes fejlődésére van szükség. Ilyen például a mozgás, vagy az emlékezet. Amennyiben ezeknek, az előkészítő folyamatoknak a fejlődési üteme az átlagostól eltérő, a gyermek beszédében is késés, elmaradás lesz tapasztalható. Tény, hogy a fejlődés során jelentkező mozgáskoordinációs és nyelvi zavar hátterében azonos idegrendszeri eltérések állnak. A finommozgásokban és a nagymozgásokban elért szintek szoros összefüggésben vannak a kommunikációs képességekkel. A beszéd- és nyelvi elmaradással küzdőknél magas számban találtak mozgásos eltéréseket, ügyetlenséget. Az 5-6 éves korosztálynál, nyelvi elmaradással küzdő gyermekek 52 %-ánál a mozgás területén is alulműködés tapasztalható, valamint az iskolás évek alatt megjelenő olvasási zavar is kapcsolatban áll a mozgás- és nyelvi fejlődéssel. Mindezek mögött, a tanulási nehézségek és a mozgáskoordinációs zavar hátterében is,gyakran ugyanaz az ok, az idegrendszeri éretlenség áll. Terápiás foglalkozásunk célja a beszéd- és kommunikáció elindítása, fejlesztése minden korosztály számára.

367760459_1520630685142335_3964617915384060766_n

GyógyPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁS

A gyógypedagógiai foglalkozás során a pedagógus, megismerve a gyermek fejlődési profilját, személyre szabottan, szakmailag megalapozottan, a kis lépések elvét követve, a gyermek képességprofiljának erősségeire építve segíti elő a megkésett területek fejlődését.  A 0 - 10 éves kor közötti gyermekek legelemibb tevékenységi formája a játék, ezért munkánk a játéktevékenységen keresztül történő fejlesztésre alapoz. A pedagógiai fejlesztés egyik általános célkitűzése tehát a képességek lehető legteljesebb körű ki-bontakoztatása az örömteli, személyre szabottan összeállított játékhelyzeteken keresztül.

KÉZTERÁPIA

A kéz terápia célja, hogy a kezek fiziológiás funkcióit kialakítsa vagy visszaállítsa. Fontos, hogy a kezek a mindennapokban az önellátásban nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. A terápia tematikája a vállövtől egészen az ujjhegyekig kezeli a diszfunkciókat. Fontos elemei a kezek izmainak erősítése, a deformitások és ízületi beszűkülések kezelése és helyreállítása, illetve a kóros tartások és mozgások megszüntetése.

367359374_591504492942595_6758447794558572830_n

SZÁLLÁSIGÉNYEDET KÉRJÜK, ELŐRE JELEZD, EBBEN IS TUDUNK SEGÍTENI!